• Zadzwoń: 42 636 28 20
  • Napisz: handel@margo-grupa.pl
  • Pracujemy: pn-pt 07:00-16:00

Tort Odyseja

Tort Odyseja

Klasyczny deser, w którym kluczem do sukcesu jest odnalezienie idealnej harmonii i proporcji między pistacjami i czekoladą… Receptura na blachę 40 x 60 cm o wysokości 3,5 cm.

Biszkopt pistacjowy

Wymieszać

  • 240 g marcepanu 50%
  • 75 g pasty pistacjowej
  • 270 g cukru pudru

Dodać 170 g żółtek oraz 100 g całych jaj. Dodać i delikatnie wymieszać 340 g ubitych białek i 50 g cukru kryształu. Na koniec dodać 200 g mąki kukurydzianej 80 g                 sklarowanego masła. Piec w temp. 180 o C na blasze o wym. 40 x 60 cm z podniesionymi krawędziami.

Krem pistacjowy

Zagotować:

  • 550 g pełnego mleka
  • 130 g pasty pistacjowej

Wlać do 170 g żółtek wymieszanych wcześniej z 90 g cukru kryształu. Doprowadzić do temp. 85 o C. Dodać 13 g żelatyny. Schłodzić do temp. 22oC i dodać 25 g Kirsch i 550 g ubitej śmietanki. Wylać na tacę z podniesionymi krawędziami, wyłożoną wcześniej folią i zamrozić.

Krem Ultime

Zagotować 1000 g pełnego mleka oraz 1 laskę wanilii. Wymieszać z 250 g żółtek podgrzać do temp. 37 o C. Wlać do 1000 g czekolady mlecznej 823-553. Na koniec dodać:       400 g pasty orzechowej PNP. Całą masę schłodzić do temp. 35oC i wymieszać z 1400 g ubitej śmietanki

Lekki poncz Kirsch

Wymieszać:

  • 500 g syropu 1:1
  • 100 g Kirsch
  • 200 g wody

Na jednej stronie biszkoptu należy rozsmarować bardzo cienka warstwę ciemnej czekolady 811. Po zastygnięciu czekolady odwrócić biszkopt i nasączyć go ponczem. Dokładnie rozprowadzić warstwę kremu Ultime i przykryć zamrożonym kremem pistacjowym. Należy zwrócić uwagę, aby w kremie Ultime nie wytworzyły się bąble powietrza.

Wykończyć przy pomocy czekolady rozrzedzonej masłem kakaowym i zabarwionej na bordowo.